Рисова дієта
Рисову дієту можна було б назвати загальною улюбленкою. Вже дуже вона популярна. Причому серед жінок різного віку і соціальних категорій. Здогадайтеся, чому?
Правильно, тому що рисова дієта відповідає трьом найважливішим критеріям ідеальної дієти : швидкість простота і ефективність.
Чому саме рис?
Не складно здогадатися, що в основі рисової дієти лежить неочищений (нешліфований) рис. Чому саме він, а не скажімо, гречка, яка також містить вуглеводи, рослинні білки, клітковину, вітаміни групи В. Відповідь проста: вся справа в унікальній здатності абсорбції рису, завдяки якій цей злак вбирає і виводить з організму різні токсичні речовини. Недаремно відварений рис (без солі і заправок) часто рекомендують вживати після харчового отруєння.
Тривалість рисової дієти: мінімум – 3 дні, максимум – 2 тижні.
Втрата ваги: за 3 дні зникає 1 кг, за тиждень – 3 кг
Кому підходить? Любителям неочищеного рису, а також тим, хто страждає від набряків (рис без солі сприяє виведенню зайвої рідини з організму). Підійде ця дієта і жінкам, які бажають разом з втратою зайвих кілограмів ще і поліпшити стан своїх судин а також суглобів.
Суть дієти: Окрім рису, в раціон того, що худне включені свіжі фрукти, відварені овочі, трохи рослинної олії і зовсім трохи молока і сметани. Калорійність раціону досить низька (800-900 ккал в день при нормі 1000-1200). Втрата кілограмів відбувається за рахунок низької енергетичної цінності раціону.
Ця дієта відноситься до зредукованих. Вона містить дуже мало білку, жирів в ній також недостатньо для повноцінної роботи організму. Основу цієї дієти складають вуглеводи (рис і овочі), а тому рекомендувати її як постійну систему харчування не можна. Плюс рисової дієти у високій енергетичній цінності рису, завдяки чому той, що худне швидко насичується і не відчуває голоду. Ефективність цієї дієти досить висока, але хочеться попередити що втрата ваги відбувається в основному за рахунок виведення зайвої рідини з організму, а також за рахунок розщеплювання м’язів, внутрішніх органів і клітин імунної системи. Саме тому рисова дієта несумісна з інтенсивними фізичними і емоційними навантаженнями (це може згубно позначитися на здоров’ї). Крім того, після переходу на нормальне харчування є ризик набрати втрачені кілограми. Отже вибирати цю дієту краще молодим і здоровим жінкам, а іншим слід заздалегідь порадитися з лікарем.
Перший день* |
|
Сніданок | Яблуко, відварений рис (60 г сухих зерен) з лимонною цедрою і декількома крапельками лимонного соку. Зелений чай або настій трав (ромашка, м’ята, меліса) |
Обід | Чашка овочевого бульйону, салат зі свіжих овочів (150 г), рис із зеленню, фруктовим оцтом (1 ч.л.) і маслиновою олією (1 ч.л.) |
Вечеря | Чашка овочевого бульйону, рис з морквою і кабачком, приготований на пару |
Другий день |
|
Сніданок | Апельсин, рис з апельсиновою цедрою і 1 ч.л. сметани |
Обід | Чашка овочевого бульйону з вареними овочами і порцією рису |
Вечеря | Те ж меню, що й на обід |
Третій день |
|
Сніданок | Груша, відварений рис, посипаний корицею |
Обід | Чашка овочевого бульйону, салат з огірків з оцтом і маслиновою олією. Порція відвареного рису з грибами (150 г), обсмаженими на маслиновій олії |
Вечеря | Чашка овочевого бульйону, відварений рис з капустою брокколі, приготованою на пару |
Четвертий день |
|
Сніданок | Фруктовий салат з 1-2 ст. л. рисових пластівців, рис з молоком або вершками. |
Вечеря | Чашка овочевого бульйону, редиска з листовим салатом, рис з морквою, приготованою на пару |
Ужин | Чашка овочевого бульйону, відварений рис з петрушкою і дрібкою очищеного насіння соняшнику |
П’ятий день |
|
Сніданок | Рис з виноградом (чи родзинками) і тертим мигдалем (1 ч.л.) |
Обід | Чашка овочевого бульйону. Рис з великою кількістю зелені і овочами, приготованими на пару (заправити 1 ст.л. маслинової олії) |
Вечеря | Чашка овочевого бульйону. Рис з подрібненими волоськими горіхами (1 ст. л.), зеленою цибулею (2 ст. л.) і тертим коренем селери або петрушки (2 ст. л.). 100 г шпинату (приготувати на пару) |
Шостий день |
|
Сніданок | Чашка відвареного рису. 2 фініки, 4 волоські горіхи, 1-2 ягоди інжиру і 1 груша |
Обід | Чашка овочевого бульйону, відварений рис з сирими овочами (огірок, солодкий перець), подрібненою м’ятою і маслиновою олією (1 ст.л.) |
Вечеря | Чашка овочевого бульйону, рис з подрібненими яблуками (1-2), вершками або сметаною (1 ст.л.) і медом (1 кав.л.) |
Сьомий день |
|
Сніданок | Чашка рису з подрібненим яблуком і грушею, декількома краплями лимонного соку і медом (1 ч.л.), йогуртом (2-3 ст.л.) |
Обід | Чашка овочевого бульйону, порція зеленого салату, рис з помідором і зеленою квасолею, звареною на пару |
Вечеря | Чашка овочевого бульйону, рис з кабачком (на пару), заправлений нерафінованою маслиновою олією (1 ч.л.), 5 оливками і подрібненим базиліком |
*Починаючи з восьмого дня, меню повторюється |